Over laat zijn

Door Trunksmd op dinsdag 5 oktober 2010 10:02 - Reacties (26)
Categorie: -, Views: 5.990

Laat zijn in Spanje.
Voor degenen, die Spanje een beetje kennen, weten dat de Spanjaarden vrijwel nooit op tijd komen. Zelfs niet op hun werk. Waar menig Nederlands bedrijf de baas op zijn minst maatregelen neemt, als je altijd telaat komt, haalt de Spaanse baas zijn schouders op.

Een voorbeeld.

Omdat ik een typische Nederlander ben, kom ik nooit te laat op mijn werk.
Vandaag echter was er sprake van een onvoorziene omstandigheid. Veel regen en een vrachtauto, die veel te groot was voor de bergweg, die ik elke dag neem, blokkeerde de volledige weg en, (omdat ie zo groot is) kon er niemand langs. Er zat dus niets anders op dan rustig achter deze vrachtwagen aan te rijden met 20 km/u.

Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis zat de baas van de spoedeisenhulp rustig te praten met de directeur van het ziekenhuis. Ze vroegen mij niet eens waarom ik te laat was. Het enige dat de directeur zei: ¨Je hebt al een patiënt in Box 6, ik heb al een röntgenfoto voor je gevraagd. Kun je even helpen en vertellen of de patiënt een botbreuk heeft?¨

Ik weet dat iedereen in het ziekenhuis te laat komt. Maar ik kan er nog steeds niet aan wennen.

Overigens delen niet alle Spanjaarden deze laconieke opvatting over te laat komen. Met name in Catalonië waarderen ze toch dat je op tijd komt.

Update: Ik had niet verwacht dat mijn verhaal zoveel reacties zou geven. Natuurlijk zijn het mijn belevenissen. Niet alle Spanjaarden komen te laat. En met te laat heb ik het niet alleen over 1 minuut over tijd. Het gaat er niet om te betwisten hoeveel te laat is. Het gaat er om dat in Spanje tijd soms een ruimer begrip is dan in Nederland. Spanjaarden zijn hiermee wat relaxter dan in Nederland.